1. leht 1-st

Loodusravi

PostitusPostitatud: 02 Sept 2012, 22:31
Postitas Danu
Loodusraviga tugevaks

Et olla terve, peame elama kooskõlas loodusega. Looduses on kõik olemas, üksnes on vaja tundma õppida, mida vajab meie keha, ja osata teda aidata.
Hea enesetunne, rõõmus meel, suur töövõime, korras närvisüsteem jm taoline räägib inimese tervisest. Millest sõltub hea tervis?
Eeskätt isiklikust elujõust, eluviisist, elust koos loodusega, tervislikust toidust. Tõeliselt terve inimene niisama lihtsalt haigeks ei jää, sest keha on varustatud paljude kaitse- ja vastupanumehhanismidega, mis aitab haigusega võideldes kerge vaevaga sellest välja tulla. Inimene peab jälgima oma keha ja enesetunnet, et vähimategi haigussümptomite ilmnemisel anda võimalus enese elujõul koos loodusega võitlusse asuda. Kui organism annab häirekella väsimusega, siis on haigus juba esimeses faasis ja enamasti alles siis asutakse haigusega võitlema.
Et inimese immuunsüsteem (tõvekindlus, organismi kaitsesüsteemid) oleks tugev, tulebki endaga tegeleda kogu elu jooksul. Organism tuleb pidevalt terve ja tugev hoida, seda eeskätt tasakaalustatud toiduga. Loodus on rikas taimedest, köögi- ja puuviljadest, marjadest jt vajalikest toiduainetest, mis aitavad püsida hea tervise juures. Tugev immuunsüsteem kaitseb keha bakterite ja viiruste põhjustatud nakkuste eest.
Regulaarne füüsiline liikumine ja tervislik toitumine tugevdavad immuunsüsteemi. Värske toores puu- ja köögivili ning täisteraviljad on parimad vitamiinide, mineraal- ja kiudainete allikad, mis aitavad eeskätt organismi tugevdada. Oluliseks on ka rasvased kalad (oomega-3 ja oomega-6) ning piim ja piimasaadused. Taisel lihal on oma koht meie toidulaual, eriti kasvavale organismile ja füüsilist tööd tegevatele inimestele. Kuid lihast toitudega pole vaja liialdada, piisab kahest korrast nädalas. Tähtsal kohal on kõik rohelised lehtköögiviljad ja ravim- ning maitsetaimed.

Olulisemad turgutajad:
Punane päevakübar, ahtalehine põdrakanep, viltlehine angervaks, harilik võilill, liht-naistepuna, roosilõhnaline kuldjuur, kõrvenõges, harilik nurmenukk, harilik raudrohi, piparmünt, meliss, kalmus, aedpetersell, kortsleht, harilik pune, aedmonarda, saialill, meliss, männikasvud, kuusekasvud, astelpaju, verev viirpuu, kibuvitsamarjad, must sõstar, vaarikas, maasikamarjad, jõhvikad, pihlakamarjad jt.
Punane päevakübar
(Echinacea purpurea)
• Kasvab ilu- ja ravimtaimena aedades, on üks tugevama bioaktiivsusega taimi, ravimina kasutame õisi ja ülemisi lehti. Taimes on glükosiide, eeterlikke õlisid, vaike, mõruaineid, alkaloide, suhkruid, flavonoide, C-vitamiini, mineraale.
• Tugevdab organismi, tõstab vastupanu haigustele (toimeained takistavad viiruste levikut), ergutab ainevahetust, soodustab toidu omastatavust kui ka jääkainete eemaldamist organismist, kiirendab haigustest paranemist, leevendab valu, vähendab vähiriski, kiirendab haavade paranemist.
• Ravib põletikke, angiini, grippi jt külmetushaigusi, palavikku, hingamisteede haigusi, peavalu, allergiat.
• Õitest ja ülemistest lehtedest võib valmistada teed, tõmmist, tinktuuri (viimasest mõjuvad toimeained kõige paremini).
Vastunäidustatud on: tuberkuloos, leukoos, sclerosis multiplex, AIDS, HIV, rasedus.
Toimelt lähedane on saialill ja liht-naistepuna, kuid ainult põletikuvastase toime poolest.
Tee
1 sl peenestatud tooreid/kuivi õisi-lehti vala üle 1 kl keeva veega, keeda aeglasel tulel 10 min, kurna jahtumisel, joo 1 kl 3 korda päevas meega söögivaheaegadel vähemalt 10 päeva järjest.
Samamoodi valmista ja tarvita: liht-naistepuna (ei sobi pikka aega kõrge vererõhuga), männi- ja kuusekasvud. Tinktuur Täida tume purk poolest saadik värskelt peenralt korjatud õitega, täida viinaga. Lase kaanetatult toatemperatuuril kuni 3 nädalat seista, aegajalt loksuta, kurna, hoia külmikus. Kasuta organismi tugevdamiseks ja külmetuse korral 1 tl veega lahjendatult 3 korda päevas vähemalt 10 päeva järjest, pärast nädalast vaheaega korda. Kasutada ka välispidiselt vastavate haiguste korral.
Samuti valmista ja tarvita: harilik võilill, saialill (ei sobi rasedatele ja imetavatele emadele), kuuse- ja männikasvud. Harilik võilill (Taraxacumofficinale) On tunnustatud toidu- ja ravimtaim. Ravimina kasutame juuri ja ürti, noori lehti ja õisi, saab mitmeti ka toidus kasutada. Juured sisaldavad kuni 40% inuliini, mõruaineid, flavonoide, park- ja limaaineid; ürdis on C-, A-, ja B-rühma vitamiine, karotiini, mineraale, flavonoide jm kasulikku. Tugevdab immuunsüsteemi, tõstab söögiisu, korrastab seedimist, parandab ainevahetust, rahustab, viib organismist üleliigse kolesterooli välja, leevendab liigeste valu, ergutab uriinieritust, vähendab vähiriski.
Ravib maksa- ja neeruhaigusi (ka kivitõbi), südame stenokardiat, alahappesusega gastriiti, kõhukinnisust, podagrat, reumat, nahahaigusi. Ei sobi kasutada: mao kõrghappesus, ülehappesusega gastriit, mao haavandtõbi, sapiteede sulgus.
Võib valmistada teed, tõmmist, siirupit, mahla, tinktuuri.
Toimelt lähedane: käokuld, saialill, kõrvenõges.
Tee
2 tl peenestatud kuiva juurepulbrit või 1 sl lehti-õisi vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 1 tund, kurna. Joo 1 kl 3 korda päevas meega enne sööki 20 min ühe nädala jooksul järjest. Pea 5 päeva vahet, korda vajadusel.
Samamoodi valmista ja tarvita: ahtalehine põdrakanep, viltlehine angervaks, saialill (ei sobi rasedatele ja imetavatele emadele), kortsleht.
Harilik pune
(Origanum vugare)
Laialt levinud maitse- ja ravimtaim, millest raviks kasutatakse ürti u 10 cm kõrgusest ladvast. Ürt sisaldab eeterlikke õlisid, orgaanilisi happeid, flavonoide, C-vitamiini (lehtedes isegi 565 mg 100 g kohta) jm. Tugevdab immuunsüsteemi, tõstab söögiisu, rahustab närvisüsteemi, korrastab seedimist jm. Ravib põletikke ja külmetushaigusi. Vastunäidustatud rasedatele. Võib valmistada teed, tõmmist, pulbrit (võtta 2 tl 3 korda päevas koos söögiga). Toimelt lähedane: majoraan, aed- ja nõmm-liivatee.
Tee
1 sl peenestatud toorest/kuiva ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 20 min, kurna ja joo 2-3 kl päevas meega söögivaheaegadel. Samuti valmista ja tarvita: harilik raudrohi (ei sobi, kui veri "paks"), harilik nurmenukk, piparmünt, meliss, kõrvenõges (ei sobi, kui veri "paks"), aedpetersell, aedmonarda.
Roosilõhnaline kuldjuur (Rhodola rosea)
Kasvatatakse aias ilu- ja ravimtaimena, raviks kasutame 5-aastase juure osa, millel ongi roosi lõhn. Juurtes on flavonoide, eeterlikke õlisid, orgaanilisi happeid, parkaineid, suhkruid, mineraale jm. Suurendab vaimset ja kehalist töövõimet, tugevdab immuunsüsteemi, tasakaalustab organismi pärast antibiootikumiravi ning ägedaid haigusi, hoiab ära kurnatuse ja stressi, soodustab harknäärme arengut, tõstab meestel potentsi. Ravib madalat vererõhku, neuroosi (kesknärvisüsteemihaigused), gastriiti ja maohaavandit.
Ei sobi: kõrge vererõhk, palavik, onkoloogilised haigused, rasedus.
Toimelt lähedane hiina ženzennile, hiina sidrunväändikule ja kuradipuule.
Võib valmistada teed, tõmmist, tinktuuri.
Tee
1 sl kuivi/värskeid peenestatud juuri vala üle 1 kl keeva veega. Kuumuta keemiseni, seejärel lase tõmmata 1-2 tundi, sega aeg-ajalt, kurna. Joo 0,5 kl korraga 3 korda päevas meega immuunsüsteemi tugevdamiseks.
Samamoodi valmista ja tarvita: kalmus.
Marjateed
Tee valmistame kuivatatud marjadest, võib teha kas üksikust marjaliigist või mitmest vastavalt maitsele. 2 sl kuivi terveid marju vala üle 1 kl keeva veega. Lase tõmmata termoses üle öö, kurna. Joo 1 kl söögivaheaegadel 3 korda päevas koos meega.
Segutee
Võrdsetes kogustes peenestatud kuivad taimed: kõrvenõges, põdrakanep, piparmünt, viltlehine angervaks, kask, punane päevakübar. 1 sl segu vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 1 tund, kurna. Joo pärast sööki või söögivaheaegadel 1 kl 3 korda päevas organismi tugevdamiseks.
Taruvaik
Taruvaik on üks tugevamaid mesindussaadusi, mis takistab viiruste levikut ja tõstab organismi vastupanuvõimet haigustele. Taruvaik ravib paljusid põletikke, maogastriiti, külmetushaigusi, vähendab vähiriski.
Tinktuur
10 g peenestatud taruvaiku sega 100 ml piiritusega. Lase seista u 10 päeva toatemperatuuril pimedas kohas, aegajalt loksuta. Võta 1 dessertlusikatäis tõmmist, sega 0,5 kl 60°C veega ja joo lonkshaaval hommikul enne sööki.
Võta 3 päeva järjest, pea 2 päeva vahet ja tee nii 2 kuu jooksul organismi tugevdamiseks, haigestumisel võta mitu korda päevas.
Soovitatavad toidutaimed
Sibul, küüslauk, aedrõigas, astelpajumarjad, kibuvitsamarjad, viirpuumarjad, pihlakamarjad, must sõstar, maasikad, mustikad, kirsid, õunad, ploomid, pirnid, sinised (punased) viinamarjad, rosinad, mesi, kaunviljad, kapsas, peet, porgand, kõrvitsalised, aedpetersell, aedseller, aedtill, paprika, Kreeka pähklid, mandlid, seemned, täisteraviljad jt.
/Aive Luigela/

Re: Loodusravi

PostitusPostitatud: 20 Sept 2012, 20:46
Postitas Danu
Taruvaik

Mesilastaru peaks tänu sealsele "toodangule"- meele- lausa kubisema bakteritest ja seentest, aga ei ole ju nii!
Taruvaik on materjal taruseinte tihendamiseks ja kaitse bakterite, seente, ning viiruste eest Taruvaiguga tehakse ka lennuava "parajaks", ning sisenedes tarusse "pühivad-desinfitseerivad" mesilased nagu uksematil oma jalgu. Kui aga peaks mõni võõras meehimus tegelane tarusse tungima (putukad, hiired, maod), surmatakse nad mesilasmürgiga, ning seejärel palsameeritakse taruvaiguga. Selline taruvaigu mumifitseeriv toime oli teada juba vanadel egiptlastel, kes kasutasid taruvaiku oma praktikas - palsameerimisel. Hiina ja Jaapani puuskulptuurid on aga säilivuse tagamiseks immutatud taruvaigust valmistatud lakiga.Kasutatud olevat taruvaiku samuti Stradivariuse viiulite valmistamisel.
Taruvaigu koostis on järgmine:
50-59% vaiku
5-30% mesilasvaha
10% eeterlikke õlisid
8-10% vitamiine &antibiootikume
17-19% mikroelemente - Ca, K,Na, MG, Fe, Al, P, Co,Ni,Zn

Huvitav on see, et põhjapoolkeralt korjatud taruvaik on tõhusama toimega, kui lõunapoolkera oma.Seletatakse seda sellega, et põhja pool ei avane puude pungad nii kiiresti, kui lõunas. Korjavad mesilased aga just pungade vaiku.Taruvaigu värvus sõltub aga sellest, kust mesilased oma materjali korjavad- hobukastan annab punaka tooni, must pappel -pruuni, kask -musta.
Eeskätt pidurdab taruvaik seente kasvu. Vähetähtsad pole aga ka propoolisebakterite-, viirustevastane toime (+desinfitseeriv), põletikku alandav, valuvaigistav, ning immuunsüsteemi tugevdav toime. Herpes-viiruse vastast toimet..omab taruvaigus sisalduv Quercinin.
Kuna taruvaigust on eraldatud minimaalselt 30(!) mikroobidevastast ainet, siis loetakse teda ääretult laia spektriga looduslikuks a n t i b i o o t i k u m i k s. Muide, mikroobidel on võime muutuda resistentseks ühe või teise aine (ravimi) vastu, mille väljakujundamine aga nõuab mikroobilt palju energiakulu .Ühe mikroobi võimalus on saavutada resistentsus max 9 aine vastu. Propoolisel jääb "tagavaraks" aga veel 21 antibiootilist komponenti! Seepärast ei tuntagi taruvaigu puhul mitte mingisugust nn ravim-resistentsust.

Kunagise DDR-i teadlased on näidanud, et propoolis e. taruvaik tugevdab mõnede antibiootikumide toimet organismis ( biomycin, terramycin, neomycin, penicillin,streptomycin).Katsetes on näidatud, et taruvaigu juba ainult 1%-line lahus(!) hävitab jäägitult Staphylococcus aureus`e, Bacillus subtilus`e ja Candida albicans`i(pärmseen).
Põletushaavade korral on paranemsit täheldatud 31-63 päevaga, teiste ravimeetodite kasutamisel aga - kuni 109 päevaga.

Taruvaigu tuimestava toime annavad taruvaigu koostises olevad salitsüül-derivaadid, kusjuures 0,25%-lisel taruvaigutinktuuril on 3-4 x tugevam toime, kui kokaiinil või novokaiinil. Seda omadust saab edukalt kasutada ka veterinaarias, näit. lõikusjärgsete haavade tuimestamiseks

Propoolisel on ka spasmolüütiline (silelihaseid lõõgastav) toime, mis võrdsustub papaveriini toimega.
Taruvaigu põletikuvastast toimet on võimalik rakendada mürgistuste, polüartriidi , ning reuma korral. Efekti loetakse vägagi heaks.

Soovitatakse kasutada taruvaiku järgnevatel näidustustel:
1. allergiad ja nõgeslööve
2. südamelihase nõrkus, südame rütmihäired
3. osalised või täielikud halvatused, millede põhjus on ebaselge
4. viirushaigused, parvoviirus

Hea oleks kasutada taruvaigu vesilahust.Siin aga tekib probleem säilivuse osas. Samas alkoholilahus küll säilub hästi, aga võib anda naha-ärritust.Eriti tuleb seda arvestada seda loomade kõrvapõletike ravimisel, kus eelistatud variandiks jääks ikkagi vesilahuse kasutamine NB! Mitte unustada, et kõrvapõletik on tihti hoopiski mingi teise haiguse/probleemi väljendus! Otsida tegelikku põhjust!

Salvidest soovitatakse 15%-lise sisaldusega ravisalve.Alkoholilahusena võiks kasutusel olla juba alates 1%-lisest kontsentratsioonist..
Nagu kõikide krooniliste protsesside korral, ei maksa ka siin taruvaigu puhul mingit kiiret imet oodata, kuna kroonilistel põletikukolletel on omadus kapselduda ja sinna on ka taruvaigul ligipääs raskendatud.

Taruvaigu kuivekstrakti võib ka otseselt haavale puistata või ka sisse võtta.Mil moel taruvaiku manustada, sõltub ju loomulikult siht-eesmärgist.Parim toime on, kui taruvaik imendub limaskesta kaudu (näit.suust).Loomade puhul võib taruvaigule lisada maitse parandamiseks ka mett.

Taruvaiku soovitatakse kasutada ka akne, ishiase,maolimaskesta põletiku, liigespõletike,artrooside, soori (pärmseene-põletik), suulimaskesta põletike, mandlipõletiku, hemorroidide, maksa- ja kuseteedepõletike, haavade, kasvajate ja nahapõletike, emaka- ja tupepõletiku, mädapõletike, kurgukatarri, külmetuse, astma, gripi, köha jne..korral. Eskätt läheb siin kasutusse propoolise antibiootiline toime Samal ajal aga tugevdab taruvaik ka organismi enda kaitsevõimet e.immuunsüsteemi.
Ei saa märkimata jätta ka propoolise desinfitseerivat toimet - vastavalt siis, kas suu - ja seedetrakti limaskestale või ka nahale jne.
Positiivseks jooneks loetakse, et taruvaik seespidisel kasutamisel ei hävita soole enda (normaalset) mikrofloorat, mistõttu teda soovitatakse kasutada ka nn. järelravis - peale antibiootikumikuuri, kiiritusravi ja kõhulahtisust.
Üldtoime organismile - toniseeriv, tugevdab südant, hoiab ära veresoonte lupjumist, tugevdab organismi kaitsevõimet.Tähtsaks omaduseks peetakse ka regeneratiivset (parandavat) toimet haavadele ja sobib kasutada ka põletushaavade korral.
Huvitav uurimus on tehtud vene bioloogi Isintin`i poolt - rahvastel, kes pidevalt närivad taruvaiku, on pikem eluiga ja üldiselt vähem haigusi. See omakorda viitab taruvaigu toniseerivale ja geriaatrilisele omadusele.

RETSEPTID.

Propoolise tinktuur.
30g taruvaiku
60g 96% piiritust
Valmistamine: Valada kokku tumedasse pudelisse. Lasta seista 14 päeva. toatemperatuuril Pudelit loksutada 2-3 korda päevas. . Edasi läbi paberfiltri filtreerida ja uude, puhtasse pudelisse valada. Enne igat kasutamist pudelit loksutada.
Valmistamine 2: Taruvaik + alkohol valada tumedasse pudelisse. Lasta seista 8 päeva,. Loksutada pudelit iga päev.Saadud tinktuur jätta seisma mõneks nädalaks.Selle ajaga sadenevad välja lahustumatud osised. Seejärel ettevaatlikult filtreerida ( soovitavalt läbi paberfiltri). Saadakse kõrge-%-line lahus!
Propoolise-salv
Selleks vajatakse näit.propoolise-ekstrakti, mida saab valmistada alljärgneval moel:
NB! Ilmselt ei sobi apteegi-variant propoolise tinktuuri, kuna see on liiga ära filtreeritud ja kui juba aurub, siis ka lõplikult!
Propoolise tinktuur jäetakse sooja kohta mõneks nädalaks lahtiselt seisma, et alkohol ära auruks.Järele jääb siirupitaolise konsistentsiga kontsentraat, mille taruvaigu sisaldus on ~~ 90%
Nüüd võite oma fantaasia abil kombineerida - kas lisate kummeliekstrakti või teepuuõli, vms.
Taruvaigusalv aitab ekseemide, akne,marrastuste, põletuste, nahaseene ja halvasti paranevate haavade korral.
Salvi valmistamine:
50g valmis salvi apteegist
5g taruvaiguekstrakti
Valmistamine: See on lihtsaim variant taruvaigusalvi saamiseks. Lihtsalt kokku segada ja valmis!
Retsept Nr.2
50g Bepanthen`i
5g taruvaiguekstrakti
Valmistamine: Jällegi lihtne variant.Hea haavasalv.
Retsept Nr.3
4 osa külmpressitud oliivõli( või külmpressitud päevalilleõli)
1 osa puhast mesilasvaha
propoolise tinktuur
Valmistamine: Panna nõu vesivannile.Sinna peenestada mesilasvaha .Pidevalt segades lisada vähehaaval oliivõli, kuni lahus läbipaistvaks muutub. Siis võtta nõu vesivannilt ära, pidevalt segada, kuni saadakse salvitaoline konsistents ( segu jahtub). Lõpuks lisada tilkhaaval (soovitud koguses) propoolise tinktuuri- pidevalt segades. Segada veel vähemalt paar minutit, et propoolis jõuaks ühtlasemalt seguneda. Valmis salvi säilitada külmas ja kuivas kohas.
Retsept Nr.4
50g vaseliini
5g lanoliini
15 ml 20% propoolise tinktuuri
Valmistamine: vaseliin ja lanoliin 20-kraadises vesivannil hoolikalt segada.Siis lisada propoolise tinktuur,.Pidevalt segada.
Retsept Nr.5
200g puhast mesilasvaha
800g külmpressitud oliivõli (või külmpressitud päevalilleõli)
170g 30% propoolise tinktuuri
Valmistamine: Vaha ja õli vesivannil soojendada, kuni lahus klaariks muutub.Siis 30-kraadil jahtuda lasta. Seejärel lisada propoolise tinktuur ja senikaua edasi segada, kuni taruvaik ühtlaselt jaotunud on. Kui tahetakse saada tihkemat-paksemat salvi, siis võtta 200g mesilasvaha asemel 250g- ja kui tahetakse "pehmemat" salvi, siis 150g mesilasvaha.

Retsepte on rohkemgi, aga siin vaid mõned. Muide, Eestis valmistas propoolise-salvi Tallina Farmaatsiatehas, mis on aga ümber profileeritud, kuna tehas müüdi maha! Seega Eestist enam tehasetoodangut ei tule.

Ravi-variandid.

Halvasti paranevad haavad. - Määrida 3-4 korda päevas tinktuuriga
Herpes-viiruse villid.Tupsutada tinktuuriga mitu korda päevas mõni päev
Mao-limaskesta põletik. Mõned tilgad tinktuuri tassi tee sisse mõned korrad päevas
Immuunsüsteemi tugevdamine. 10-15 tilka leivatükile ja mäluda suus - paar korda päevas - või hommikuti 1/4 tl. kuiva pulbrit sisse võtta.Soodsalt mõjub ka propoolis segatuna meega.
Kuseteede põletik-, neeru-, põiepõletik. Esimesed 3 päeva võtta sisse kolm grammi puhast taruvaiku, järgmised 8 päeva kaks grammi taruvaiku päevas.
Mao- ja soolepõletik. Viis päeva peale sööki 2 grammi propoolist sisse võtta.Krooniliste haiguste korral loomulikult kauem.
Abstsess. Kasutada määrimiseks tinktuuri.
Akne. Soovitavalt tinktuur -määrimiseks.
Põiepõletik. Kolm korda päevas sisse võtta üks propoolise-kapsel- kiirendab paranemist..
Ekseem ( kasutada ainult kuiva ekseemi korral!).-propoolise-salv. Soovitav oleks ka (lisaks salvile) - kapslite sissevõtmine.( üks kapsel kaks korda päevas).NB! Märja ekseemi korral mitte kasutada - teeb asja hullemaks!
Lõikehaavad. Infektsiooniohu tõttu -tinktuur (väliselt)
Nahaketendus -vt.ekseem!

NB! Kellel on tegu nn."ärritatud" maoga - propoolist mitte kasutada!

Re: Loodusravi

PostitusPostitatud: 22 Nov 2012, 22:10
Postitas Danu
INGVER

Ingver on pärit Lõuna-Aasiast ning on seal tõhusa ravimtaimena kasutusel juba aastatuhandeid. Juba vanad hiinlased ja hindud avastasid ingveri toime vananemise vastu, samuti arvati, et ingver suurendab sugutungi ning viljakust.
Loomulikult kasutati ingveritaolist imeasja ka toitude valmistamisel.

Ingverile annavad vürtsikuse risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1–3% kuivkaalust.
Eeterlikest õlidest on tuntumad tsinkberool ja tsinkbereen. Peale selle on ingveris ka fenoole sisaldavaid vaikaineid, nagu tsingerool ja gingerool, mis annavad taimele vürtsikalt terava maitse.
Süsivesikuid ja valke leidub piisavalt, need tingivad ka risoomi kalorsuse – 100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit. Paraku on sellel näidul vaid teoreetiline väärtus, sest nii palju keegi ju seda maitsetaime ei söö.
Küll aga tasub tähelepanu pöörata ingveri mikrotoitainetele – vitamiinidele ja mikroelementidele. Vitamiine sisaldavad ainult värsked risoomitükid, kuivatamisel läheb enamik neist kaduma. Mikroelemendid jäävad kuivatamisel alles, märkimisväärselt on ingveris rauda, fluori, joodi ja mangaani.

Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslikuks koostisosaks on ingver.
Hiinlased on veendunud, et ingver tõstab potentsi ja kindlustab pika eluea.

Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit.
Mitu ülikooli üle maailma teevad katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil vähiravim lõpuks leida.
Muide, ingveril on veel üks suur eelis – tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Peamiselt ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist.
Ent ingver suudab veel enamat. Eeterlik õli gingerool, mis annab ingverijuurele tüüpilise teravuse ning on salitsüülhappe (aspiriini toimeaine) sugulane, muudab vere vedelamaks ning kaitseb meid nii südameinfarkti eest. Ingver surub alla okserefleksid pärast ülesöömist, toetab ainevahetust ja takistab kõhukinnisuse tekkimist.
China Medical University’s Taiwanis läbi viidud uurimus kinnitas, et ingver on väga hea abivahend kõhulahtisuse korral ning selle ennetamiseks.

Kuna inimesed muutuvad antibiootikumide vastu üha immuunsemaks, tuleb tagasi pöörduda vanade ravivõtete poole, milleks on tavaline ingver. Esimest korda esitleti uuringu tulemusi, mis kinnitasid ingveri toimeainet, ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Teadlaste andmetel on ingver odav ja kergesti kättesaadav alternatiiv kallitele ravimitele kõhulahtisuse raviks, mille on põhjustanud kolibakter. Kolibakter on ka tavalise turistide diarröa põhjuseks.
Fütoteraapias soovitatakse ingverit tänu selle suurepärastele omadustele kui seedetegevust toetavat vahendit, kusjuures hõlpsamaks manustamiseks on ingver paigutatud želatiinkapslitesse.
Kasutada võib ka ingveritinktuuri, mida võetakse vahekorras 1 : 5 vees lahjendatuna enne sööki 20–30 tilka.

NB! Neeruhaiged ja pankrease haigusi põdevad peaksid ingverist loobuma. Samuti ei sobi ingver neile, kes tavaliselt kuumust halvasti taluvad. Kuid tuleb meeles pidada, et ingveriga ei tohi liialdada mao ja kaksteistsõrmiku haavantõbe põdevad inimesed ja lapseootel naised. Kõrge palaviku ja verejooksude esinemisel on ingveri tarvitamine vastunäidustatud.

Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks.
1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.


Allikas: "Toataimed roaks ja raviks", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat

Re: Loodusravi

PostitusPostitatud: 23 Sept 2013, 23:54
Postitas Danu
Lodjapuu harilik

Rahvakeelsed nimed… õispuu, koerõispuu, meestepuu, hullukoeramarjapuu, loidap, pitsipuu, õisakas, õitspuu, leivamari, mürgimari...

Lühike liigikirjeldus ja kasvukohad... kuulub kuslapuuliste sugukonda, on heitleheline kuni 4 m kõrgune põõsas. Õitseb mais-juunis. Luuviljad (marjad) erepunased, lapikud, üheseemnelised (küpsevad septembris). Kasvab puisniitudel, salu- ja lodumetsades kogu Eestis. Eelistab viljakaid ning niiskemaid muldi. Looduses esineb ligi 150 erinevat lodjapuu liiki.

Sisaldab… (100 grammis marjades):
•vitamiine: B1 (0,01 mg), B2 (0,02 mg), B3 (0,8 mg), B5 (0,32 mg), B6 (0,06 mg), B9 (foolhape) (0,03 mg ), C (80-140 mg, 2-3 korda rohkem kui sidrunis), A (2,5 mg), E (2 mg, rohkem kui tsitrusviljades), K (0,03-0,18 mg), P (150-800 mg);
•mikroelemente: alumiinium (0,03 mg), boor (0,3 mg), broom (0,01 mg), fluor (0,00003 mg), fosfor (95 mg), hõbe (0,0001 mg), jood (0,09 mg), kaalium (180-320 mg), kaltsium (40 mg), kloor (21 mg), koobalt (0,03 mg), kroom (0,06 mg), liitium (0,003 mg), magneesium (17 mg), mangaan (0,2-0,8 mg), molübdeen (0,25 mg), naatrium (21 mg), nikkel (0,02 mg), raud (6,1 mg) (rohkem, kui mõnes teises marjas, peaegu samapalju kui kibuvitsas), räni (0,035 mg), seleen (0,01 mg), strontsium (0,0003), tina (0,009 mg), tsink (0,5 mg), vanaadium (0,007 mg), vask (0,04-0,08 mg), väävel (12 mg);
•aminohapped: valiin* (0,05 g), histidiin* (0,02 g), isoleutsiin* (0,03 g), leutsiin* 0,05g), lüsiin* (0,04 g), metioniin* (0,003 g), treoniin* (0,03 g), trüptofaan* (0,003 g), fenüülalaniin* (0,04 g), alaniin (0,05 g), arginiin (0,06 g), asparagiinhape (0,2 g), glütsiin (0,05 g), glutamiinhape (0,15 g), proliin (0,03 g), seriin (0,05 g), türosiin (0,03 g), tsüsteiin (0,003 g); */- asendamatud aminohapped;
•küllastumata rasvhapped: Omega-3 (0,01 g), Omega-6 (0,5 g), Omega-9 (0,38 g);
•orgaanilisi happeid, flavonoide, pektiine, antioksüdante, fütontsiide, palju teisi bioaktiivseid ja organismile vajalikke aineid;
•palju viburmiini, mis annab marjadele mõru maitse, kuid samas ka väga häid farmakoloogilisi ja tervendavaid omadusi (näiteks, kaitseb suhkruhaiguse ja südamehaiguste tekke eest;
•kuni 32% inverteeritud suhkruid.
•lodjapuu taime teistes osades sisalduvad samad ained, mis marjades, kuid teistes vahekordades. Näiteks õites on rohkem flavonoide; õites ja lehtedes baktereid hävitavaid aineid; marjade seemnetes rohkem eeterlikke õlisid; juurtes steriine; koores glükosiidi, viburmiini. Nimelt sellepärast on sadade aastate jooksul paljude maade rahvastel kasutamise kogemuste alusel, ravimisel ja tervendamisel väljaselgitatud, millise haiguse või tervisehäda puhul, millist osa ja kuidas kasutada, et lodjapuu suurepärased omadused oleks kõige paremini rakendatud (vt allpool).


Millist osa tarvitatakse…

Tervendamiseks ja ravimiseks tarvitatakse marju, koort, pungasid, õisi, lehti, varsi, juuri, seemneid. Koor eemaldatakse (põhiliselt üleliigsetelt okstelt, harudelt, tüvedelt või harvendamisel) vara kevadel (märts-aprill) mahlade aktiivse liikumise ajal. Vajadusel võetakse koort ka suvel-sügisel. Koor eemaldatakse ribadena. On täheldatud, et üksiku pika kooreriba eraldamine (tehes noaotsaga väljalõige ette) tüvelt taime eriti ei kahjusta. Kuivatatakse väljas hästi tuulutava varju all või erandina küpsetusahjus temperatuuril 50-60 °С.

•Marju korjatakse septembris-oktoobris nende valmimisel, mida hiljem korjatakse seda parem. Enne tarvitamist kulinaarias hoitakse marju peale korjamist 6-8 päeva sügavkülmas. Marjad on värskelt mürgised, halva maitse ja lõhnaga. Pärast külma aga kaob marjade mürgisus, oluliselt paraneb maitse (samuti pole marjad mürgised keedetult, kuivatatult või küpsetatult). Vanasti pandi lodjapuumarjad puupüttidesse, valati vesi peale ja pandi välja külma kätte. Võib ka korjata marju pärast esimesi öökülmasid, kuid siis juba tuleb võistelda lindudega, kes hakkavad ohtralt sööma maitsvaks muutunud marju.

•Väikseid oksi lõigatakse kevadel koos pungadega või noori võrseid suvel.

•Õisi kuivatada praeahjus temperatuuril 40-50 °C.

Säilitamine…•Marju ja teisi lodjapuu osasid kuivatatakse või säilitatakse sügavkülmas.
•Marjade kobaraid algul natuke kuivatada õhukese kihina toatemperatuuril kuni närbumiseni ja siis kuivatada lõplikult praeahjus temperatuuril 40-60 °C. Peale seda puhastada marjad vartest ja säilitada puuvillases või paberkotis jahedas.
•Marjadest (viljadest) valmistatakse hoidiseid: moosi, mahla, marmelaadi, džemmi, võiet.
•Korjatud marjad pannakse sõelaga kopsikusse ja paigutatakse 2 minutiks keevasse vette. Siis tehakse püüreeks (kasutamiseks kulinaarias eraldatakse seemned ja koor); lisatakse juurde mett (suhkrut) vahekorras 1:1; natuke soojendatakse pliidil seni, kuni suhkur täiesti lahustab ja saadud püree valatakse eelnevalt kuumutatud klaaspurkidesse, täites seda 4/5 mahust. Lõpus valada peale vedeldatud mett või suhkrut kuni ääreni. Hoidist võib hoida lahtiselt külmkapis või hermeetiliselt suletud kaane all pimedas, jahedas kohas.
•Marjade kobarad pesta, mesi kuumutada veevannil, kobarad kasta mette ja seejärel kuivatada.
•Mahl puhastest marjadest paigutatuna puhtasse klaasnõusse säilib hästi külmkapis.

Rahvameditsiinist ja maailmas ilmunud kirjandusest on teada:

Toime… Lodjapuu toimib inimese organismiline väga laialdaselt. Esiteks on tal toimed, mida osutavad temas üksikult sisalduvad ja suures hulgas olevad vitamiinid, mineraalid, aminohapped (vt. V. ja L. Mihkelsoo raamatust „Toome oma tervise tagasi“), paljud teised bioaktiivsed ja kasulikud ained. Teiseks tal on omad spetsiifilised toimed, mida teevad need ained koos. Nimelt sellepärast leiab ta väga laialdast kasutust nii ametlikus, kui ka rahvameditsiinis, teda kasutatakse üksikult või väga paljude ravimtaimede segude koostisosana.

farmakoloogiline…•põletikuvastane ja palavikku alandav, stimuleerib higistamist;
•hävitab mitmeid haigusi tekitavaid viiruseid ja baktereid (näiteks, stafülokokke, sartsiine, kõhutüüfuse ja düsenteeria bacilluseid), ( eriti hästi toimib 10%-ne õite keedis, 7%-ne mahla lahus);
• allergiavastane;
•stimuleerib ja normaliseerib ainevahetust (eriti rasvade ainevahetust);
•lahtistav või kinnistav (õied), diureetiline;
•valuvaigistav, vähendab valusid menstruatsiooni ajal ja üleliigseid eritusi;
•veres alandab kolesterooli taset (koorest valmistatud preparaatide pikaajalisel tarvitamisel), suurendab hemoglobiini taset (marjad ja mahl); stimuleerivad hormoonide väljatöötamist;
•kiirendab haavade paranemist, aitab ravida ja ennetab mao ja kaksteistsõrmiksoole haavandite teket (okste keedis või tõmmis);
•suurendab kapillaarides trombotsüütide hulka, soodustab vere hüübimist, peatab verejookse;
•normaliseerib veresoonte olukorda (koore keedis), eriti südame piirkonnas; normaliseerib vereringluse neerudes, veenide laiendite puhul; normaliseerib vererõhku;
•toimib antiseptiliselt, desinfitseerivalt, hävitab parasiite (lehtede või marjade veetõmmis) organismis;
•puhastab verd ja maksa, hävitab toksiine, stimuleerib raskete metallide ja kiirituse poolt tekitatud ainete väljaviimist organismist;
•kõrvaldab spasmid ja krambid, südame- ja neerude tegevusest tekkinud paised (koore, lehtede ja õite keedised või tõmmised);
•kõrvaldab fermentide puuduse tõttu tekkinud seedimise häired; normaliseerib seedimist; stimuleerib sapi eritust;
•tõstab lihaste toonust, suurendab südamelihaste jõudu ja tööd (marjad);
•tõstab meditsiiniliste preparaatide (sh uinutite) efektiivsust.


tervendav…•tugevdab ja toniseerib organismi, tõstab töövõimekust (mahl);
•rahustab, vähendab kesknärvisüsteemi erutuvust; üldse aitab normaliseerida psüühilist seisundit, looduslik antidepressant;
•takistab maohaavandite ja nahahaiguste teket, vähktõbi teket ja arengut;
• lahtistab, soodustab uriini eritust;
•aitab võidelda külmetushaigustega;
•kõrvaldab vistrikuid, nahalöövet ja teisi nahahaiguste poolt tekitatud nahavigastusi (noored võsud, lehtedega vannid);
•tänu rikkalikule koostisele aitab ravida väga paljusid haigusi, vt allpool.

vähi vastane… (eriti hästi toimib okste, ladviku ja võrsete keedis, marjade mahl ja seemned)
•takistab metastaaside arengut ja levimist;
•surub alla (blokeerib, aeglustab, peatab) vähi teket ja arengut;
•blokeerib organismi saabuvate ainete muutumist kantserogeenseteks (vähkitekitavateks);
•blokeerib, vähendab kantserogeensete ainete toimet organismis;
•stimuleerib kantserogeensete ainete väljaviimist ja soodustab nende väljutamist;
•suurendab organismi vähivastase kaitsesüsteemi elementide hulka, normaliseerib selle koosseisu;
•taastab apoptoosi mehhanismi (iselikvideeremise) kahjustatud vähirakkudes.

aitab ravida… sadu haigusi (toimib organismile pehmelt, mitte toksiliselt ja ei tekita halbu kõrvalmõjusid), sh:
•vähktõbi (okste keedis või tõmmis; jämesoole vähi puhul puhul eriti hästi marjad meega; nahavähi puhul mahl);
•köha, kurguvalu, tugevat peavalu, unetust, kroonilist tonsiliiti, astmat, maohaavandeid, ateroskleroosi, menstruatsioonitsükli häireid, hemorroide, hüpertooniat, müokardiiti, suhkruhaigust, neurasteeniat, neuroosi, hüsteeriat, epilepsiat, stomatiiti, paradontoosi (loputused koorekeedisega), riniiti, bronhiiti, angiini (lehtede veetõmmis), kopsupõletikku; mao-soolestiku, naha- (sh ekseemi), maksa- ja naistehaigusi, sapikivitõbi (marjade keedis meega), bronhiaalset astmat (mahl) jt.

Levinumad kasutusviisid…
1.Rahvameditsiini praktika on näidanud, et eriti efektiivselt toimib lodjapuu koos meega (isegi sellist meesegu nimetatakse imerohuks), sh väga raskete haiguste ja isegi vähi puhul. Kaasaegses meditsiinis kasutatakse lodjapuumarju meega külmetuse, köha, bronhiidi, maksa- ja sapipõie haiguste puhul, südame tegevuse stimuleerimiseks.
•Teed (keedist) lehtedest kasutatakse veerand klaasi meega 3 korda päevas. Eriti hästi kõrvaldab valud, köha. Kasutada haavade pesemiseks, suu loputamiseks stomatiidi, paradontoosi puhul.
•Mahla õitest ja lehtedest kasutatakse meega vahekorras 1:1. Võtta 1 tl kaupa 3-4 korda päevas enne sööki. Seguga võib niisutada tampooni ja panna ööseks kõrva peapöörituse ja kõrvas oleva kohina puhul. Tarvitada 2 nädalat.
•Mahla marjadest kasutatakse meega vahekorras 1:2 veerand või kolmandik klaasi 3-4 korda päevas enne sööki.
•Mees keedetud marju kasutatakse külmetuse, köha, hääle käheduse, maksahaiguste puhul.
•Meesegu toormarjadest. 2 spl marju hõõruda puruks või teha püreeks blenderiga, valada peale keemiseni viidud mesi. Lasta tõmmata 2 tundi. Tarvitada 1 spl kaupa 4 korda päevas 1 tund peale sööki. Eriti hästi toimib mao-soolestiku, maksahaiguste, kõrge vererõhu, bronhiaalse astma, südamekloppimise, südamehaiguste, tugeva köha, hääle käheduse ja tsüstide puhul. Vähktõve raviks tarvitatakse seda segu 2-3 spl korraga samuti 4 korda päevas. Seguga tehakse aplikatsiooni vähi koldele. Kõrvaldab südame tegevusest tekkinud paistetused. Hemorroidide puhul määrida paksult seguga hemorroide, pannes peale kile ja side.
•Meesegu kuivatatud marjade pulbrist. Segada pulber ülessulatatud meega vahekorras 1:4. Tarvitada vererõhu normaliseerimiseks, tugeva köha puhul.

2. Tõmmis õitest. 3 spl lodjapuuõitele valada peale 2 kl keevat vett; valada termosesse; lasta tõmmata 2-4 tundi (või keeta veevannil 15 minutit); lisada 1-2 spl mett. Juua 0,5-1 kl teed (tõmmist) kolm korda päevas enne sööki 2-3 nädala vältel. Tekitab higistamist, parandab seedimist, lahtistab röga. Eriti hästi aitab maovalude, gastriidi, migreeni, valuliste menstruatsioonide, külmetushaiguste, köha, nahalööbe puhul. On tõestatud, et tõmmis võib taastada täielikult kaotatud hääle. Vähktõve korral tarvitatakse 1 kl korraga 3 korda päevas, tõmmisega määritakse vähikollet välispidiselt. Tõmmisega võib loputada kurku ja suud angiini, tonsiliidi, paradontoosi puhul; kasutada ekseemi niisutamiseks; puhastada haavu.

3. Keedis koorest. 1-2 spl koorele valada peale 250 ml keevat vett; keeta 30 minutit; valada termosesse; lisada 1 spl mett; lasta tõmmata 4-6 tundi termoses; kurnata. Juua 50 ml kaupa 20 minutit enne igat sööki. Keedis sisaldab sideaineid ja tarbimisel moodustab mao seintele kaitsekihi, selle tulemusena kaovad valud, organism saab välja ravida ja kõrvaldada gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandid. Vähendab kolesterooli sisaldust veres, parandab ainevahetust ja aitab lahti saada üleliigsetest kilogrammidest. Eriti hästi aitab külmetuse, spasmide, lihaskrampide, valuliste menstruatsioonide, hemorroidide, gastriitide, unetuse, neurooside puhul. Tarvitada emaka- ja hemorroidhaiguse verejooksude puhul. Välispidiselt võib tarvitada nahahaiguste puhul, loputamiseks paradontoosi puhul jne. Võib ka tervitada viinatõmmist koorest. Purustada kohvimasinas kuivatatud koor, segada pulber viinaga vahekorras 1:1. Tarvitada 0,5-1 tl enne igat sööki.

4. Keedis marjadest.
1) Hõõruda puruks 4-6 tl marju; valada peale 500 ml keevat vett; keeta 30 minutit; valada termosesse; lisada 1-2 spl mett; lasta tõmmata 4-6 tundi termoses; kurnata. Juua 0,5 kl 20 minutit enne igat sööki. Tekitab higistamist, kõhulahtisust. Eriti hästi aitab külmetuse, spasmide, gastriidi, koliidi, kõrge vererõhu, ateroskleroosi, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite puhul. Ninaverejooksu korral niisutada tõmmises tampoon ja panna ninna. Määrida tõmmisega nahalöövet, ekseemi. Angiini ja igemehaiguste puhul kasutada loputamiseks.
2) Võtta 3 spl lodjapuu marju, 3 spl mett, segada ja valada peale liiter vett. Keeta 10 minutit, seejärel kurnata. Tarvitada sooja teena poole klaasi kaupa krooniliste bronhiitide ja kopsupõletike korral.

5. Mahl. Pesta marjad külmas vees, lasta kuivada ja teha mahl. Segada marjad meega vahekorras 1:1,5, paremaks lahustumiseks võib segu natuke kuumutada. Võib mahlale lisada ka keedetud vett ja mett vahekorras 3:1. Valada mahl suletavatesse purkidesse ja panna jahedasse pimedasse kohta. Juua 2-3 spl kaupa 2-3 korda päevas. Mahl tugevdab veresoonte seinu, rahustab närvisüsteemi, peatab verejookse, kõrvaldab põletiku soolestikus. Eriti hästi aitab mahl kõrge vererõhu, peapöörituse, peavalude, südame valude, bronhiaalse astma puhul; valude puhul südame piirkonnas, maksas; gastriidi ja valuliste menstruatsioone puhul. Mahlaga võib loputada suud angiini, igemehaiguste puhul, niisutada igasugust naha peal tekkivat löövet, vistrikke, ekseemi. Ülessoojendatult aitab hästi tugeva köha puhul. 3-4 tilka lodjapuumahla tilgutatuna ninna aitab hästi nohu korral. Hästi tugevdavalt ja rahustavalt toimib mahlast tehtud morss – 0,5 kl mahlale valada peale 4 kl keedetud külma vett, lisada 3 spl vedeldatud mett, korralikult segada.

6. Tõmmis marjadest. Purustada kohvimasinas 2 spl kuivatatud marju, paigutada termosesse ja valada peale 1 kl keevat vett, lasta tõmmata 3-4 tundi, lisada 1 spl vedeldatud mett. Või 1 kl marju teha blenderiga püreeks, paigutada termosesse ja valada peale 3 kl keevat vett, lasta tõmmata 6 tundi, kurnata, lisada 150 g mett. Tarvitada 0,3-0,5 kl kaupa 2-3 korda päevas enne sööki kuu aja jooksul. Eriti hästi rahustab, tugevdab organismi, aitab südamehaiguste, külmetuse ja igemehaiguste puhul.

7. Tõmmis noortest võrsetest. 2-3 spl purustatud võrsetele valada peale 250 ml keevat vett; keeta 30 minutit; valada termosesse; lisada 1 spl mett; lasta tõmmata 4-6 tundi termoses; kurnata. Tarvitada 50 ml kaupa enne igat sööki. Toimib valuvaigistavalt, rögalahtistavalt, vähivastaselt. Kasutatakse kollatõve puhul. Allergia puhul tehakse tõmmisega vanne. 100 kuni 300 g noori võsusid tükeldada, valada peale 5 l keevat vett, lasta tõmmata, kurnata ja valada vanni vee temperatuuriga 36-37 °C. Võtta vanni 15-20 minutit, teha vanne 10 korda ülepäeviti.

8. Mahl lehtedest. Värske mahlaga niisutatud side panna naha kahjustustele (lööve, furunkulid) ja võtta sisse 2-3 spl 3 korda päevas enne sööki.

9. Seemned. Õhtul valada 2 spl seemnetele peale 2 kl keevat vett ja lasta tõmmata hommikuni. Tõmmis tarvitada ära ühtlaste doosidena päeva jooksul. Õhtul valmistada uus tõmmis. Tarvitada kuu aega järjest, siis 1 kuu pidada vahet. Eriti hästi aitab nahahaiguste, sh ekseemi puhul. Võib alla neelata korraga 1 seemne 15 korda päevas, kuni neerudest ja sapipõiest on eemaldunud liiv ning kivid. Võib kuivatatud seemnetest valmistada kohvi, mis toniseerib hästi ja aitab kõhukinnisuse puhul. Seemnete pulbrit võib kasutada tervendamise eesmärgil maitseainena, lisades toitudele.

10. Keedis juurtest. Peenestada 150 g juuri, valada peale 5 l vett, keeta 20 minutit, kurnata ja valada vanni vee temperatuuriga 36-37 °C. Võtta vanni enne magamaminekut 15-20 minutit, teha vanne 20 korda ülepäeviti. Eriti hästi aitab reumatismi, unetuse, spasmide ja krampide puhul. Keedist võib kasutada loputusteks ja kahjustatud kohtade niisutamiseks nahal.

Kasutamise piirangud… Lodjapuu taimeosades sisalduva aine viburmiini toksilisus kaob külmutamisel, kuivatamisel või kuumutamisel. Lodjapuust tehtud preparaate tuleb kasutada perioodiliselt, näiteks kahe nädala jooksul ja teha vahe 1 nädal, et organism saaks vahepeal välja viia üleliigsed ained, millised võivad hakata mõjuma toksiliselt või ladestuma sooladena. Marjade suurtes doosides kasutamine võib tekitada iiveldust või oksendamist. Mitte kasutada preparaate lodjapuust väga madala vererõhu, suure vere hüübimise, raseduse puhul.
Soovitav mitte tarvitada pidevalt marju üle 100 g päevas, et organismi ei saabuks mõni mikroelement üle vajaliku päevase normi (vt raamatust V. ja L. Mihkesoo „Toome oma tervise tagasi“).

Kasutamine kulinaarias… Lodjapuu marjad on maitsvad ja neid on alati peetud delikatessiks. Lodjapuu marjade omapära on selles, et neil on väga omapärane maitse ja aroom, neil on toitu tarrendav omadus.

- Lodjapuu on tugev konservant, seda võib lisada teistele moosidele paremaks säilitamiseks, samas annab lodjapuu hoidistele värviilu. Kui soovite moosi säilitada ilma liigse suhkru, sünteetiliste konservantide ja õhukindla kaaneta, võite valmistada sellele lodjapuumarjamoosist kaane: valage valmiskeedetud tuline moos eelkuumutatud purki. Kallake see üle lodjapuumarjadest valmistatud moosiga (suhkur marjadega vahekorras 1:1) 1–2 cm paksuse kihina. Katke pärgamendist kettaga, nii et õhutühimikke vahele ei jääks.
- Marju lisatakse liha- ja kalapirukatele, rukkileiva täidisesse, suppidele, kastmetele, ühepajatoidule keetmise lõpus. Valmistatakse moosi, kisselli, tarretist, kompvekke, pastilaad, marmelaadi, kompotti, küpsetatakse kooke, tehakse veine.
- Morss marjadest meega. Võtta 0,5 kl marjade mahla, 1 l vett, 4 spl mett. Mesi vedeldada veevannil, segada veega, lisada mahl, panna külmkappi, tarvitada jahedana.
- Marmelaad. Värsked marjad pestakse keeva veega, purustatakse blenderiga püreeks, eraldatakse seemned ja koored. Lisatakse suhkrut vahekorras 2:(1-1,5) ja keedetakse aeglaselt senini, kuni segu läheb paksuks. Saadud mass valatakse välja küpsetuspaberiga kaetud vormi. Kui mass halvasti tahkestub, siis võib panna vormi mõneks ajaks küpsetusahju. Jahtunud marmelaad lõigatakse tükkideks, peale võib raputada tuhksuhkrut. Hoitakse jahedas kohas. Samamoodi võib valmistada marmelaadi, näiteks õunte püreest, millele on lisatud lodjapuumarjade püreed või mahla

Kasutamine kosmeetikas… Lodjapuu toimib suurepäraselt kosmeetiliselt tänu paljude vitamiinide ja mikroelementide, aminohapete, puuviljahapete sisaldusele. Ta puhastab ja silub, noorendab, toniseerib, pingutab nahka, kõrvaldab nahas põletiku. Võimeline taastama naharakke ja anda nahale elastsust. Ennetab kortsude tekkimist ja võimaldab olemasolevaid isegi tunduvalt vähendada.
•Pruunid, laigud, sh sünnitusjärgsed võivad kaduda, nahk valgeneda, kui teha nahale 2-4 nädalat järjest maski värsketest (või sügavkülmast võetud) marjadega. Hoida maski 20-30 minutit. Samal eesmärgil võib teha maski marjade mahlast, segatuna hapukoorega või meega vahekorras 1:1. Võib kasutada losjooni: 100 ml marjade mahlale lisada 500-800 ml jahutatud keedetud vett. Selleks sobib hästi keedis koorest, õitest, lehtedest, noortest võrsetest. Nendega regulaarselt niisutatakse näonahka.
•Vinnidest võib lahti saada kui värske marjade mahlaga niisutada nahka.
•Nahk üldse läheb puhtaks ja elastseks, nooreneb, kui pesta ennast veega, millele on lisatud veidi marjade veetõmmist, teha marjade mahlast kompresse. Salvrätik niisutada mahlaga ja panna nahale 10 minutiks, uuesti niisuta ja panna jälle 10 minutiks. Pärast pesta nägu sooja veega. Samal eesmärgil võib hommikuti hõõruda nahka kuubikutega külmutatud marjade mahlast.
•Rasvasele nahale teha maski: 1 spl marjade mahla segada ühe vahustatud munavalgega, lisada 1 tl ülessulatatud mett ja hoida näol 20-30 minutit, lõpus pesta maha sooja veega. Antud segu sobib ka kortsude silumiseks. Rasvast nahka valgendab hästi segu marjade mahlast, millele on lisatud keevat vett ja viina vahekorras 3:3:1. Seguga niisutada nahka hommikuti ja õhtuti. Valmis segu hoida külmikus.

•Väsinud näo või dekoltee naha toitmiseks ja toniseerimiseks teha 15 minutiks mask seguga – 2 spl marjade püreed, millele on lisatud 1 spl kohupiima, 1 spl hapukoort ja 1 tl ülessulatatud mett. Mask pesta maha sooja rohelise teega ja 5 minuti pärast pesta nahk külma veega.
.Juuste tugevdamiseks kasutada tõmmist seemnetest. Tõmmist hõõruda sisse juuste juurtesse, 20-30 minuti pärast pesta maha ja loputada juukseid veega, millesse on lisatud natuke puuviljaäädikat.
•Juuksed lähevad kohevaks ja siidiseks, kui neid loputada üks kord nädalas lodjapuu õite (lehtede, noorte võrsete) tõmmisega.
•Tselluliidi kõrvaldamiseks kasutatakse segu püreeks tehtud marjadest ja meest vahekorras 5:1, millele võib lisada mõned tilgad rosmariiniõli. Seguga tehakse kompressi tekkinud tselululiidi kohale 40 minutiks. Tulemus ilmneb, kui teha kompressi 2-3 korda nädalas.

Omapärane retsept…
1.Kõrgevererõhulase jook. Võtta 4-6 spl lodjapuumarju, muljuda puruks või teha püreeks blenderiga, lisada 1 spl kaupa purustatud või tükeldatud kibuvitsa-, pihlaka-, viirpuumarju, rosinaid, kuivatatud aprikoose või ploome. Panna termosesse ja valada peale 1 l keevat vett, lasta tõmmata 6 tundi (võib ka hoida keeval veevannil 30 minutit). Kurnata, lisada 1-3 spl mett. Tarvitada teena ateroskleroosi, hüpertoonia, südame-veresoonkonna haiguste, kroonilise väsimuse puhul. Peavalude, väsimuse tekkimisel juua 0,5 kl jooki iga 2 tunni tagant.
2.Lodjapuu jook mustsõstra ja piparmündi lehtedega. Võtta 2 spl kaupa purustatud taimede lehti, paigutada termosesse, valada peale 2-4 kl kuuma vett, lisada 2-4 spl marjade püreed ja 2 spl mett. Lasta tõmmata 4-6 tundi. Tarvitada joogina, teena. Hästi aitab külmetuse, köha, hääle käheduse puhul.
3.Hendrik Relve lodjapuu-õunavõie:
Lodjapuumarjavõie tuleb maitsvam, kui teha see segus õuntega.
Võta 1kg õunu, 0,5 kg lodjapuumarju. Keeda segu pehmeks ja suru läbi sõela. Lisa 0,5 kg suhkrut (soovitavalt toorsuhkur). Keeda püreed kogu aeg segades seni, kuni tekib ühtlane, pealt läikiv mass. Segu peab olema nii tihe, et selle pinnale noaga tõmmatud vagu ei vaju kohe kinni. Võie valatakse kuumalt purkidesse ja suletakse kohe õhukindlalt.

Kuidas tarvitavad metsloomad...
•on toiduks paljudele lindudele, kes aitavad ka seemnetel levida, näiteks tihased, varblased, siidisabad
•lodjapuu eraldab pidevalt palju fütontsiide, millised puhastavad õhku ja hävitavad haigusi tekitavaid mikroorganisme. Sellepärast on alati lodjapuu põõsaste läheduses kerge ja mõnus hingata. Nimelt sellepärast armastavad paljud linnud (eriti ööbikud) teha pesi lodjapuude võsastikus.

Huvitav...
•Ladinakeelne nimi opulus tuleneb ühe vahtraliigi, nimelt põldvahtra nimetusest Vanas Roomas. Lodjapuu lehed meenutavadki kujult vahtralehti - asetsevad võrsetel nagu kõigil vahtratelgi, paarikaupa vastakuti.
•Lodjapuu suures õisikus ei arene kõikidest õitest vilju, äärmised õied on lihtsalt tolmeldavate putukate ligimeelitamiseks, seepärast on need keskmistest õitest suuremad.
•Ilupuuna kasvatatakse aedades keraõisikulist lodjapuusorti ehk lumepalli (Viburnum opulus L. f. roseum L.). Selle raviomaduste kattumist metsiku taimega pole teaduslikult tõestatud ega ka ümberlükatud. Rahvameditsiinis on teada ka „lumepallipuul“ mitmeid raviomadusi.
•Lodjapuust tehti vanasti saapanaelu, teda kasutati villa värvimiseks, marjade mahlast tehti äädikat.
•Eriti meeldib lodjapuu slaavlastele, millest annavad tunnistust rohked laulud (lodjapuu on vene keeles kalina). Ukrainas vannitati vastsündinuid lapsi lodjapuu marjadega vees, et ta kasvaks tervena ja oleks õnnelik. Marjad on väga suure au sees Venemaal, Mordoovias, Gruusias. Gruusias maksavad kuivatatud lodjapuu marjad rohkem, kui viinamarjad.
•Paljud rahvad on täheldanud, et rahustavalt toimivad mitte ainult preparaadid lodjapuust, vaid ka tema lihte puudutamine ja silitamine.
NB!•Maagid soovitavad ülevoolava armastuse saabumiseks tarvitada iga päev 1 tl (milles on alati sees üks mari)) meetõmmist. Tõmmise valmistamine: panna 0,5 klaasi vedeldatud meega 12 lodjapuu marja, lasta tõmmata soojas ja pimedas 12 päeva.

Märkus. Lodjapuu marju ja teisi taimeosasid saab osta (tellida) turgudel kauplevate perenaiste, talunike käest.

Ülevaate kirjutasid Virgo Mihkelsoo ja Nelly Vahtramaa